Wortelkanaalbehandeling
Een tand of kies bestaat uit een kroon en een of meerdere wortels. De kroon is het gedeelte van de tand dat boven het tandvlees zichtbaar is, de wortel zit in het kaakbot. In elke wortel loopt een wortelkanaal, gevuld met zenuwvezels en bloedvaten, de pulpa. Deze pulpa kan door cariës, een lekkende vulling of trauma ontstoken raken, hetgeen een pulpitis ( zenuwontsteking ) genoemd wordt. Een ontstoken pulpa kan uiteindelijk afsterven en een ontsteking rondom de wortelpunt veroorzaken.
Wat is een wortelkanaalbehandeling?
Een zenuw- of wortelkanaalbehandeling moet worden uitgevoerd indien er in het wortelkanaal van een tand of kies een ontsteking zit of dreigt te ontstaan.
De tandarts maakt eerst een röntgenfoto om de wortelkanalen te bekijken en om te zien waar de ontsteking zit. Nadat plaatselijke verdoving gegevens is, wordt de kies aan de bovenkant open gemaakt. Vervolgens wordt de ontstoken pulpa verwijderd, waarna de tandarts de kies met vijltjes en een desinfecterende vloeistof reinigt. Daarna worden de wortelkanalen opgevuld met rubberen stiftjes. Tenslotte zal de tandarts de opening in de kies weer opvullen met een witte vulling.
Welke tekenen kunnen wijzen op een ontsteking?
– langdurige gevoeligheid voor koude en/of warmte;
– ernstige tandpijn bij kauwen;
– verkleuring van de tand;
– opgezet en gevoelig tandvlees;
– aanwezigheid van een fistel ( soort puist ) op het tandvlees
Is een zenuwbehandeling pijnlijk?
Veel mensen denken dat een zenuwbehandeling erg pijnlijk is. Door de verdoving is een wortelkanaalbehandeling echter meestal pijnloos. De tand kan de eerste dagen na de behandeling nog wel gevoelig zijn. Deze gevoeligheid verdwijnt normaalgesproken binnen een aantal dagen en kan bestreden worden met pijnstilling. Indien de klachten alleen maar toenemen of niet verdwijnen dient u contact op te nemen met de praktijk